Zagrebački Holding  
HR  EN    Mapa webaKontakti
 
 

U deset godina obnovljeno više od stotinu pročelja u središtu Zagreba

Od 2001. godine Programom obnove pročelja u središtu Zagreba uređeno je više od stotinu zgrada. Radove u vrijednosti od 44 milijuna kuna Grad Zagreb je sufinancirao s oko 13 milijuna.
 
Zahvaljujući uređenju Zagreb postaje kvalitetniji grad za život i sve atraktivnije turističko odredište. Veliki doprinos uređenju grada dao je i Program obnove pročelja, kojim je u 10 godina obuhvaćeno više od stotinu zgrada.
 
Novim dvogodišnjim programom za 2011. i 2012. godinu obuhvaćene su još 42 zgrade. Ukupna vrijednost tih radova iznosi 42 milijuna kuna. Od toga je 13 milijuna novac kojim radove bespovratno sufinancira Grad Zagreb.
 
Program obnove pročelja podružnica GSKG je prije deset godina pokrenula u suradnji s Gradom Zagrebom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode. Njime se željelo suvlasnike potaknuti na uređivanje mnogobrojnih oronulih zgrada. Već tada je u samom središtu grada zabilježeno oko tisuću objekata koji su imali narušen izgled i predstavljali su izravnu opasnost za prolaznike. Svjesni da je riječ o prilično skupim i zahtjevnim radovima, suvlasnicima u užem gradskom središtu je omogućeno sufinanciranje u iznosu do čak 50 posto. Naime, pri obnovi uličnog pročelja Grad sudjeluje s 25%, ako se obnavlja ulično i dvorišno pročelje, Grad daje 30% sredstava, a za zgrade koje su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro ili se nalaze u zoni posebne zaštite, Grad snosi čak 50% troškova obnove.
 
Da bi ušli u program, suvlasnici se trebaju javiti u podružnicu GSKG (Odjel velikih popravaka, Savska cesta 1) kako bi se prema njihovim potrebama pripremila sva potrebna dokumentacija, tj. izradio projekt i troškovnik, definiralo financiranje radova te proveo izbor izvoditelja.
 
Dodatne informacije u podružnici GSKG - Odjel velikih popravaka, Savska cesta 1, telefon 45 65 815.