Zagrebački Holding  
HR  EN    Mapa webaKontakti
 
 

GSKG PRIJAVILO ČAK 37 VIŠESTAMBENIH ZGRADA NA NEDAVNO ZAVRŠENI JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE

Vrijednost predanih projekata iznosi više od 111 milijuna kuna, od čega je preko 67 milijuna kuna zatraženih bespovratnih sredstva.
Za razliku od dosadašnjih javnih poziva, koje je provodio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kod ovog su natječaja, čiji je nositelj Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje, po prvi put na raspolaganju sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Iz tog su razloga i uvjeti prijave morali biti prilagođeni EU procedurama, odnosno uvedene su brojne promjene u odnosu na ranije natječaje, kako u uvjetima tako i u dokumentaciji, što je iziskivalo dodatni veliki angažman i trud svih sudionika ovoga procesa – MGIPU, FZOEU, upravitelja i suvlasnika.
Na javni poziv mogle su se javiti zgrade koje imaju izvješće o energetskom pregledu i energetski certifikat razreda D, E, F ili G, (ne stariji od 13.11.2012.) te glavni projekt (ne stariji od 01.07.2013). Zgrada je morala imati i najmanje 66% površine koja se koristi za stanovanje i ne više od 25% nadzemne građevinske (bruto) negrijane površine.
Uvjet prijave je bio i da zgrada čini arhitektonsku cjelinu te da će se po realizaciji projekta godišnje uštedjeti najmanje 50% energije za grijanje/hlađenje. Također, nije smjela biti zaštićeno pojedinačno kulturno dobro. Najveći iznos bespovratnih sredstava je 60% vrijednosti projekta (600 kuna/m2), a najviše 12,6 milijuna kuna.
Ukupna bruto površina zgrada prijavljenih preko GSKG-a je cca 143 tisuće m2.
Među njima je dosta i onih s velikim površinama, što nam je bio dodatni izazov jer je, uz ostalo, cilj bio prijaviti upravo i zgrade s više ulaza koje, prema uvjetima natječaja, predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku cjelinu te se za pokretanje projekta moralo usuglasiti stotine suvlasnika. Primjer takve zgrade je ona površina preko 16 tisuća m2 i s 234 stana.
Uz dosad postignute rezultate i ostvarenu suradnju kroz natječaj, i dalje ćemo aktivno pratiti i sudjelovati u svim aktivnostima vezanim za ostvarivanje subvencija za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Popis zgrada prijavljenih na javni poziv MGIPU